В Гърция се отчита ръст на заразите с парвовирус сред децата в

...
В Гърция се отчита ръст на заразите с парвовирус сред децата в
Коментари Харесай

Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Ето какви са симптомите на болестта и как да се предпазим

В Гърция се регистрира растеж на болестите с парвовирус сред децата в детските градини в Солун. Дете на 3 години и половина почина, откакто разви миокардит при болест с парвовирус В19.
Заразени са 11 деца на възраст между 3 и 5 години. Всички те имат повишени равнища на тропонин и признаци на изострен миокардит.
За множеството хора инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки болести. Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни признаци като отмалялост, лека температура, главоболие или стомашно разстройство и доста от тях може да не знаят, че са се заразили с парвовирус В19.
Понякога парвовирусът се нарича пета болест, защото е петото от шестте постоянно срещани детски болести, които могат да причинят обриви.
Заболяването рядко води до съществени положение. Неговият най-очевиден признак е яркочервен обрив или тип на лицето, сходен на „ напляскана буза “.
Заболяването се среща най-често през късната зима и ранната пролет при деца на възраст сред 4 и 10 години. Но от него могат да се разболеят  по-големи деца и възрастни, изключително дами.
Петата болест е заразна (разпространява се от човек на човек) в ранните стадии, преди да се появят признаците. След като обривът се появи, болният към този момент не е инфектиран. Предава се при кашляне, кихане или посредством допиране на тайни от носа и устата на инфектиран човек.
Веднъж прекарало третата болест, вашето дете повече няма да боледува от нея.

Какви са признаците и признаците на петата болест?
Тя има 3 стадия:
Първият стадий (инкубационен период) продължава от 7 до 14 дни.  Това е, когато детето може да популяризира заболяването на други, без да знае.
Лека тресчица
Леко главоболие
Симптоми, сходни на простуда (запушен или течащ нос, възпалено гърло)
Умора
Лека мускулна или ставна болежка и отичане, изключително при по-големи деца и дами

Вторият етап започва 2 до 3 седмици след експозицията.  Това е, когато детето към този момент не е заразно.
Яркочервен обрив по лицето с „ пляскана буза “
Обривът избледнява след 5 до 10 дни

Третият стадий може да продължи от 1 до 3 седмици.
Обривът се популяризира към гърдите, ръцете и бедрата и наподобява на петна и като дантела
Може да сърби, само че е безболезнено
Обривът може да се появи още веднъж след няколко седмици. Може да бъде провокирано от слънчева светлина, извършения, рискови горещини или студове или прочувствен стрес.

Как се лекува петата болест?
За петата болест няма лекуване. Повечето деца оздравяват без лекуване. Няма и ваксина против разпространяването на инфекцията.
За да предотвратите разпространяването на инфекцията:
Мийте ръцете постоянно
Покривайте устата и носа при кашляне или кихане
Избягвайте да докосвате устата или носа
Бременните дами би трябвало да заобикалят да са близо до деца с пета болест.  Ако бъдат изложени, те би трябвало да се обадят на своя доктор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР